Tips när du ska på arbetsintervju

Oavsett om du är helt ny på arbetsmarknaden eller har arbetslivserfarenhet sedan tidigare, kan det kännas lite nervöst att gå på intervju. Men kom ihåg att när du blir kallad på intervju så är det ett bevis på att du är intressant och att rekryteraren vill veta mer om dig!

SKAFFA DIG EN BRA START PÅ DIN ANSTÄLLNINGSINTERVJU

Klyschigt men sant – Kom i tid! Inte bara för att det ligger till grund för rekryterarens första intryck av dig utan även för att du ska få en chans till en bra och lugn start. Se till att du vet vem du ska träffa, det visar att du är förberedd. Om du mot förmodan inte är i tid, ring innan och be om ursäkt för förseningen när ni ses. Anpassa din klädsel till det företag du besöker. Klä hellre upp dig en aning än tvärtom, det signalerar att du tar intervjun på allvar. Men viktigast är ändå att du känner dig bekväm i kläderna. Tänk på första intrycket – hälsa trevligt med ett stadigt handtag och se personen du träffar i ögonen.

VAD UTMÄRKER DIG?

Men även om första intrycket är viktigt så är det viktigare att du förberett dig på resten av intervjun. En intervju är ju din chans att få veta mer om tjänsten och visa rekryteraren varför du är rätt för den. Vad är utmärkande bland dina tidigare erfarenheter och vilka av dina personliga egenskaper tror du skulle komna extra bra till pass för tjänsten du söker? Förbered dig så att du har bra och konkreta exempel som styrker dina påståenden. Det kommer rekryteraren att fråga efter under anställningsintervjun.

VAR PÅLÄST OCH KONKRET

Att läsa in dig på den aktuella jobbannonsen är en bra grund för dina förberedelser. Där ser du vilka egenskaper företaget värdesätter och kan fundera på konkreta exempel som beskriver i vilka situationer du tidigare visat dessa egenskaper. Var konkret och saklig i dina svar. Om du svävar ut för mycket kan det uppfattas som osäkerhet och rekryteraren kan ha svårt att uppfatta om du har vissa kompetenser eller inte. Kort och gott – lyssna på frågan och besvara den efter bästa förmåga, gärna med många konkreta exempel tagna från dina tidigare erfarenheter. Och ta det lugnt. Ta den tid du behöver för att besvara rekryterarens fråga. En stunds tystnad kan i många fall vara bättre än att du ger ett ogenomtänkt svar. Att du kan hantera tystnad visar också att du känner kontroll över situationen vilket ger ett avslappnat och självsäkert intryck under anställningsintervjun.

TÄNK IGENOM DINA STYRKOR OCH SVAGHETER

Framhäv dina styrkor men var också ödmjuk inför dina svagheter. Alla har svagheter, det gäller bara att vara medveten om dessa och försöka att jobba med dem. Detta är någonting som allt som oftast tas upp under intervjun, så tänk redan innan ut vilka styrkor du har och vilka egenskaper du skulle vilja utveckla.

GE KONKRETA EXEMPEL PÅ DIN ANSTÄLLNINGSINTERVJU

När rekryteraren frågar om riktiga exempel från dina tidigare arbetslivserfarenheter t.ex. ”ge exempel på ett eget initiativ du tagit på ett tidigare jobb”, tänk efter noga och kom ihåg att det är bättre att ge exempel på ett mindre initiativ än inget alls. Det är många som går på anställningsintervju som inte tror att mindre exempel räknas, men för en rekryterare är alla detaljer viktiga för att få en helhetsbild av vem du är.

SLAPPNA AV!

Försök att slappna av. Tänk på att personen som intervjuar är professionell och har stor förståelse för att du kan vara nervös. Lite nervositet visar bara att du tar intervjusituationen på allvar och är mån om att göra ett bra intryck. Kom ihåg att alla kan göra misstag under en anställningsintervju eller säga saker som kan uppfattas som konstiga eller irrelevanta. Det är helt okej att skratta bort nervösa misstag. Gör du det, bara ta det lugnt och förklara vad du egentligen menade.